Wandelend door het Eindhoven van 1917


Inleiding

Op deze pagina's wil ik een indruk geven van het Eindhoven anno 1917. De basis wordt gevormd door het Adresboek der Stad Eindhoven uit dat jaar. Daarin staan alle adressen met de hoofdbewoners en hun beroep vermeld.
Ik heb boek ingescand en gesorteerd op adres. Hieronder loop ik die adressen langs via een aantal wandelingen. Daarbij vergelijk ik de toenmalige stad met hoe het er nu uitziet.

De informatie van het Adresboek 1917 is verrijkt met diverse informatie uit andere bronnen. Af en toe spreken de gegevens elkaar tegen en soms heb ik wat moeten raden en invullen.

Opmerkingen, aanvullingen, aanmerkingen, verbeteringen zijn uiteraard welkom (mail).

Zoeken op de pagina's van deze site:

In 1917 was de Eerste Wereldoorlog aan de gang. Eindhoven merkte daar best veel van. Er waren hier veel Nederlandse militairen, gelegerd voor kortere tijd, op doortocht, op oefening. Dat gaf wel eens problemen in de cafés en herbergen.
Vanuit België waren veel vluchtelingen toegestroomd en hier tijdelijk ondergebracht. En ook meldden zich in de stad wel eens Duitse deserteurs.
Het was een crisistijd. Er was tekort aan meel, de prijzen van vlees en levensmiddelen lagen erg hoog. Er was sprake van woningnood.
Op politiek vlak proberen de socialisten enige voet aan de grond te krijgen op het voorheen door katholieken beheerste speelveld. Bij de textielarbeiders wordt gepleit voor een 52-urige werkweek en betaling op basis van uurloon.


Inhoud

We doorkruisen de stad langs 8 wandelingen. Klik op de foto om de wandeling te starten.

3 3. Langs de oude stadsgrachten
Vestdijk
Emmasingel
Keizersgracht
Wal


Bronnen


Ik heb mijn informatie uit allerlei publicaties, administraties, sites, boeken, boekjes, kranten, enz. De voornaamste bronnen:
  • De (nog in voorbereiding zijnde) Eindhoven Encyclopedie

  • En diverse boeken, waarvan ik met veel plezier lees en heb gelezen in:
    - Eindhovens Verborgen Verleden, van Jos en Bauke Hüsken, uit 2006 [ISBN 90.5994.053.9]
    - Eindhoven; Een samenleving in verandering, van JPM van Oorschot, uit 1982 [ISBN 90-9000318-5]
    - De Annexatieplannen in de Agglomeartie Eindhoven, van JM Sanders, uit 1918
    - enz, enz, diverse boeken en boekjes meer


    Contact: Kees van der Hoeven

    (p) 2009 (c) 2009-2099
    Bij gebruik en overname: graag de bron/link opnemen