Bij gebruik en overname: graag de bron/ link opnemen

(p) (c) 2016-2099


Contact: Kees van der Hoeven
Informatie over deze ansichtencatalogus


EEN INVENTARISATIE VAN EINDHOVENSE PRENTBRIEFKAARTEN 1

[GWY]          Gezusters Wijn, Eindhoven (1905-1916)

De onderneming van de Gez. Wijn is die van Maria Wilhelmina, Paulina en Catharina Wijn. Maria was in 1839 geboren; haar zusters waren enkele jaren jonger. Hun vader was schoenmaker van beroep. Op 1 mei 1882 kochten de drie gezusters voor ƒ 6000,- het huis de Vergulden Hand aan de Rechtestraat.[1] Dat lag komend vanuit de richting van de Demer juist voorbij het hoekpand van de Jan van Hooffstraat. In de aankoopakte noteerde de notaris dat de dames geen beroep hadden, maar enkele maanden later openden zij in hun nieuwe pand een boek- en papierhandel. De winkel stond al direct bekend als de Gezusters Wijn. Blijkens enkele bewaarde rekeningen uit de beginjaren leverden zij post-, luxe-, couverture- en pakpapier en ook Nederlandse, Franse, Duitse en Engelse tijdschriften. Daarnaast hadden zij een depot voor de kantoorboeken van Weiss & Zimmer in Gladbach en voor de inktsoorten van Leonhard in Dresden en kon men er terecht voor druk- en bindwerk en voor plaatsing van advertenties in alle bladen. In de jaren negentig breidden de gezusters hun assortiment nog uit met luxe lederwaren. Omdat in Eindhoven nog geen specialisten waren gevestigd, kreeg de winkel er later nog een functie bij. De Tilburgse neus-, keel en oorarts J. Weijers[2] en de eveneens Tilburgse oogarts F.N. Sassen[3] hielden eens in de veertien dagen in de achterkamer spreekuur.

Maria Wijn overleed in 1915 en haar zuster Paulina twee jaar later. In 1920 deed Catharina haar zaak over aan haar concurrent H.P. Smaling, die schuin tegenover het pand de winkel van P.E. van Piere-Bijsterveld voortzette. Zij verhuisde daarna naar de zusters in de Jan van Lieshoutstraat, waar zij in november van dat jaar overleed.

 

De gezusters Wijn is de eerste winkelier waarvan we weten dat zij topografische prentbriefkaarten hebben verkocht. Op 11 augustus 1897 adverteerden zij in de Meierijsche Courant met 'verschillende gezichten van Eindhoven'. Ongetwijfeld waren daarmee de eerste prentbriefkaarten van J. Brüning & Zoon bedoeld. In 1905 gaven zij twee eigen kaarten uit met opnamen van hun winkel. Het waren mooie zwart/wit-kaarten waarvan de fotograaf niet bekend is en die wellicht zijn gedrukt bij Van Straaten in Middelburg. Voor Van Straaten pleit de nummering en het lettertype op de beeldzijde, dat later zeker door deze drukker wordt gebruikt.[4] Vermoedelijk omstreeks 1915 gaven de zusters Wijn een tweede, mooie serie van acht zwart/witte kaarten uit. Ook hiervan is de fotograaf, noch de drukker bekend. Naast hun 'eigen' kaarten zullen zij gedurende de hele periode vanaf 1897 ongetwijfeld ook kaarten hebben verkocht die niet met hun firmanaam waren bedrukt.

 

Serie GWY-1

A. st 12 april 1905

B. zwart-wit

C. zwart

 

Beide kaarten tonen de eigen winkel. De kaarten zijn mogelijk gedrukt bij de Gebr. Van Straaten in Middelburg. De kaarten zijn rechtsonder op de beeldzijde genummerd (3581-3582).

Van deze serie is ook een kaart ontdekt die was ingekleurd.

 

 

nr.

tekst

foto

opm.

3581

Rechte Straat

zie afbeelding hierboven

Richting noord

3582

Rechte Straat

Richting zuid

 

Serie GWY-2

A. st 28 oktober 1916

B. zwart-wit

C. zwart

 

Kopergravure? op licht getint papier

 

 

nr.

tekst

foto

opm.

1

Rechtestraat

Bij de Jan van Hooffstraat

2

Stratumseind

zie afbeelding hierboven

 

3

Stratumseind met R. C. Kerk

De plaatsnaam Eindhoven is niet op de ansicht vermeld

4

Paterskerk

 

5

Rechtestraat met stadhuis

 

6

Markt

Met de oude lindeboom nog aanwezig (werd in 1916 gekapt)

7

Wilhelminaplein

 

8

Postkantoor

 

 [1]     RHCe, Notarieel Archief Eindhoven, inv.nr. 730, akte nr. 123, 1 mei 1882

[2]     Meierijsche Courant, 21 juli 1917, p.10

[3]        Meierijsche Courant, 3 augustus 1907

[4]     Zie o.m. Collectie Jan Spoorenberg, anonieme kaart nr. 11513, Huize de Laak