Bij gebruik en overname: graag de bron/ link opnemen

(p) (c) 2016-2099


Contact: Kees van der Hoeven
Informatie over deze ansichtencatalogus


EEN INVENTARISATIE VAN EINDHOVENSE PRENTBRIEFKAARTEN 1

[CSC]           Chr. Schäfer & Co, Stratum (1911)

Christiaan Schäfer werd in 1876 in Darmstadt, Duitsland geboren. Hij kwam naar Nederland om voor Brüning bij Picus als drukker werken. De pas 20-jarige Christiaan huwde in 1897 met de zes jaar oudere, vijf maanden zwangere Eindhovense Johanna van Oort. De familie ging in Stratum op de Kanaalstraat (het eerste deel van de Tongelresestraat) wonen. Omstreeks 1905 begon lithograaf Schäfer met Louis Vrijdag aan de Broekseweg een drukkerij. Omstreeks 1910 was de boek- en steendrukkerij gevestigd was in de oude lucifersfabriek aan de Langendijk (Vestdijk) in Eindhoven. In 1919 wordt het bedrijf overgenomen door Philips en vertrekt Schäfer. In 1922 vinden we de Eindhovensche Drukkerij v/h Schäfer & Co. gevestigd aan de Glaslaan 6. Het bedrijf blijft daar tot na de Tweede Wereldoorlog. De jongste zoon van het gezin was Christiaan Eduard die ook lithograaf werd en omstreeks 1930 een eigen drukkerij startte in Aalst.

Van Chr. Schäfer & Co is één serie Stratumse prentbriefkaarten bekend. Mooie foto's, in rood, rose, lichtblauw en groen ingekleurd.

 

Serie CSC-1

A. st 17 april 1911

B. zwart-wit, ingekleurd

C. vz en az zwart

 

Op de achterzijde langs de linkerrand staat een No 176/29xx T Uitg. Chr. Schäfer & Co., Drukkerij Stratum en in de linker boven hoek het wapen van Amsterdam, kenmerk van de N.V. Wilfried Deyhles Lichtdruk- en Grafische Kunstinrichting Ze werden gedrukt in Berlijn, Amsterdam was een verkoopkantoor van Deyhle. De kaarten zijn voorzien van een glanslaag.

 

No.

tekst

foto

opm.

2914

Groeten uit Stratum

Geldropseweg, tussen Stratumsedijk en Hertogstraat

2915

Kanaalzicht

zie afbeelding hierboven

Haven

2917

Monument "Eikenburg"

 

2918

R.C. Kerk

Heezerweg, Joriskerk nog zonder de toren (die in 1911 werd gebouwd)

2919

Dijk

Stratumsedijk

2920

Kanaalweg

Tongelresestraat, vanaf brug over kanaal, rechts de Korte Havenstraat met Villa de Rietvink

2922

Pensionaat "Eikenburg"

 

2923

Kanaalstraat

Tongelresestraat, met links het bord: Boek-Steen en Handelsdrukkerij Boekbinderij Chr Schäfer Co Telefoon 341; de man met pet is waarschijnlijk Chris Sc häfer zelf met zijn vrouw en wellicht een aantal van zijn kinderen

2924

Geldropscheweg

Met op de achtergrond Villa Jamez en de kruising Tongelresestraat